
EL MITE DE LA CAVERNA
El mite de la caverna Ć©s una alĀ·legoria o diĆ leg que trobem en el VII llibre de āLa RepĆŗblicaā, una de les obres mĆ©s importants de Plató. El que ens vol representar lāautor amb aquest escrit Ć©s la posició de lāhome en vers el coneixement, fent referĆØncia als dos mons en els que es pot dividir el saber: el sensible (el que percebem) i l'intelĀ·ligible (el coneixement i la raó).
Nosaltres hem volgut representar els dos mons, anant del dels sentits al del coneixement, ja que no nomƩs ens podem refiar dels sentits ni tampoc nomƩs del coneixement
Són dos mons complementaris per poder arribar a algun tipus de realitat, sense els sentits no podem arribar a adquirir una imatge de qualsevol cosa des del nostre punt de vista, però sense el coneixement no podrem fer mai una crĆtica personal i objectiva sobre allò que veiem. Plató, possiblement, volia usar els dos mons per tal de poder trobar una idea del bĆ©, ja que com podem veure en el mite, en el món sensible (la caverna) la idea del bĆ© Ć©s representada per un foc, mentre que en el món intelĀ·ligible (l'exterior) Ć©s representada pel sol. Amb aquesta comparativa Ć©s amb la que ens adonem que els dos mons junts aporten mĆ©s saviesa a l'home, i per tant, segurament, tambĆ© tindrĆ una idea del bĆ© mĆ©s bona que aquell que nomĆ©s es queda amb un dels dos mons.
Les persones que viuen dins de la caverna, viuen en un món irreal, en un món dāombres, en el qual, al sortir de la caverna, els hi fan mal els ulls, ja que mai els han fet servir, això mateix Ć©s el que li passa al Neo a la pelĀ·lĆcula quan pren la pastilla vermella que Morfeo li ha ofert. Quan Neo pren la pastilla comenƧa a veure MĆ trix com a un programa i no com al món real.
A MĆ trix el protagonista es diu āsenyor Andersonā, en canvi, al món real, Ć©s diu Neo, que vol dir nou, jove.
La pelĀ·lĆcula tambĆ© fa referĆØncies al món de les idees i al món sensible.
En el principi Neo pateix una sĆØrie de somnis reveladors en els quals aquests demostren el que Neo ja sabia nomĆ©s nĆ©ixer, Ć©s a dir, en el moment de nĆ©ixer ja posseeix el coneixement dāuna realitat paralĀ·lela que poc a poc anirĆ desenvolupant.


